Rozdmuch z rozciąganiem preform
(ang. ISBM – Injection Stretch Blow Moulding)
to technologia składająca się z dwóch etapów: wtrysku oraz rozdmuchu z rozciąganiem preformy. Jest ona powszechnie wykorzystywana do produkcji opakowań. Pierwszy etap produkcji 1,5 litrowej butelki – metodą wtrysku wytwarzana jest preforma. Dzięki możliwości wykonania precyzyjnego gwintu w pierwszym etapie tej technologii (wtrysk), otrzymane opakowanie jest bardzo szczelne. Metoda rozdmuchu nie jest tak precyzyjna. Uformowana i podgrzana preforma trafia do trójdzielnej formy, w której następuje dwukierunkowa orientacja poprzez jej rozciągnięcie tłokiem i rozdmuchnięcie powietrzem do momentu uzyskania właściwego opakowania. W technologii wtrysko-rozdmuchu wykonywane są opakowania na kosmetyki, produkty spożywcze, butelki do napojów gazowanych, wód mineralnych, olejów, octów, leków i chemii gospodarczej. Najczęściej stosowane tworzywa to: PET, polipropylen (PP), polinaftaleniani etylenowy (PEN), polilaktyd biodegrdalny (PLA), poliwęglan (PC). Tworzywa te pozwalają na uzyskanie wysokiego połysku i przezroczystości. Dodatkowo łatwo je można barwić na dowolny kolor oraz zdobić metodą hotstampingu. W technologii tej, używając specjalistycznych tworzyw, można uzyskać produkty grubościenne (grubość ścianki powyżej 2mm), imitujące opakowania ze szkła.
Wytyczne projektowe
Przy projektowaniu należy zwrócić uwagę na kilka spraw:
- technologicznymi ograniczeniami są promienie – nie można robić ostrych kantów i przetłoczeń które będą powodować wgniecenia lub pęknięcia opakowania,
- konieczne jest zastosowanie przetłoczeń w dole opakowanie oraz na powierzchni w celu przesztywnienia i zwiększenie wytrzymałości opakowania,
- konieczne jest uwzględnienie powierzchni rozwijalnej dla etykiety (etykieta ma formę kartki która będzie umieszczona na opakowaniu),
- przy projektowaniu kształtu należy pamiętać iż forma wykorzystywana w procesie rozdmuchu jest trójdzielna.
Zalety:
- szczelność opakowań,
- wysoka jakość estetyczna opakowania (połysk, kolor),
- masowa produkcja,
- atest do przechowywania produktów spożywczych i kosmetyków (zalecana technologia do produkcji butelek i kubków do karmienia niemowląt oraz na produkty spożywcze),
- łatwy recycling.
Wady:
- brak możliwości wykonania rączki w opakowaniu,
- dostosowanie się do znormalizowanych gwintów i pojemności.
1 formowanie preformy metodą wtrysku
2 rozciąganie podgrzanej preformy w zamkniętej formie butelki
3 rozdmuchiwanie rozciągniętej preformy do kształtu butelki
4 otwarcie formy i wyjęcie uformowanej butelki